Bewindvoerder Heerhugowaard Bewindvoerder Heerhugowaard

De 50-30-20 methode om te sparen!

08-02-2020

Ben jij aan het eind van elke maand druk op zoek naar wat achtergebleven muntjes tussen de bank? Of stuur je je vrienden een Tikkie met 'please help me out, I'm broke'? Dan is deze methode perfect voor jou. Met de 50/30/20 methode hou jij gegarandeerd bakken met geld over. 

1. 50% voor needs
Eerst is het slim om uit te vinden wat je netto inkomen is. Dat brutosalaris bij je nieuwe baan klinkt je misschien leuk in de oren, maar hier moet eerst nog een shitload aan belastingen van af voor je weet wat je uiteindelijk in het vuistje krijgt. Als je het nettobedrag weet, deel het bedrag dan door twee zodat je weer wat je nodig hebt voor de 'needs'. Denk aan: huur of hypotheek, zorgverzekering, boodschappen en vervoer. Al deze dingen bij elkaar mogen maximaal 50% van je netto salaris in beslag nemen. Zo hou je nog een bedrag over voor extraatjes en je spaarrekening. Als je hoger uitkomt dan 50%, is het misschien verstandig om te kijken welke kostenposten omlaag kunnen. Doe jij voor een godsvermogen aan boodschappen iedere week? Probeer op aanbiedingen te letten en geef jezelf iedere week een budget waar je je aan moet houden. 
2. 30% voor wants
Als je de 50% voor needs hebt afgetrokken, dan hou je nog 50% over. Deze 50% splitsen we in twee delen waarvan 30% naar 'wants' gaat. Dat zijn dingen die je dus niet per se nodig hebt, maar die je wel gewoon wil hebben of doen om het leven leuk te maken. Dat lijkt best een hoog percentage, maar als je denkt aan je telefoonrekening, Netflix abonnement, een avondje uit eten en een massage op z'n tijd, dan vliegt je geld er harder uit dan je denkt. Heb jij aan 30% van je inkomen echt niet genoeg voor leuke dingen? Hou eens bij wat je per maand opmaakt aan leuke dingen en stel prioriteiten.
3. 20% voor save
Dan heb je nog 20% over. Dat bedrag stort je - aan het begin van de maand, anders gaat het op - gelijk op je spaarrekening.  Het spaarpotje gebruik je alleen als buffer voor als er iets kapot gaat of een onverwachte rekening. Zodra je deze eventuele kosten van dit bedrag kan betalen, kan je ook aan leuke dingen denken. Bijvoorbeeld aan een fijne vakantie, waar je voorheen nooit geld voor had.

Bron: www.andc.tv