Bewindvoerder Heerhugowaard Bewindvoerder Heerhugowaard

Overzicht houden in je financiën, doe je zo!

25-01-2020

Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat 40 procent van de Nederlanders het lastig vindt overzicht te houden over hun financiën. Digitalisering is een van de oorzaken. Een paar tips voor iedereen die meer inzicht wil in zijn geldzaken.

1. Maak een keuze, online of offline. 
Het Nibud beveelt aan een keuze te maken: een administratie volledig op papier of volledig online. Dat maakt het makkelijker om rekeningen, afschriften of contracten terug te vinden. Stap je over van offline naar online, scan dan alle belangrijke documenten.

2. Orden je geldzaken
"Het voordeel van papier is dat je alles op dezelfde manier in een map kunt ordenen. "Online heb je te maken met je mail, met speciale 'mijn-omgevingen' (bijvoorbeeld mijn.ns.nl, mijn.waternet.nl, mijn.belastingdienst.nl, red.) en andere losse documenten. Kies je voor een online administratie, zorg dan dat je alles op dezelfde manier opslaat.

3. Betaal rekeningen zo snel mogelijk
Te laat betalen betekent boetes, dus doe het zo snel mogelijk

4. Stel meldingen in
Talloze instanties hebben zogenaamde mijn-omgevingen. Je moet dan inloggen op de website om rekeningen te zien en te betalen. "Stel in dat je een melding per mail krijgt als er een bericht is", adviseert Radstaak. "

5. Bekijk dagelijks je email of post
Kies een moment op de dag waarop je alle post en mail doorneemt

6. Wekelijks bijwerken en betalen
Het Nibud adviseert om wekelijks alle berichten door te nemen en rekeningen te betalen. Plan een vast moment in de week, zet het in je agenda en maak er een gewoonte van.

7. Maak een jaarplanning
Niet iedere maand is hetzelfde wat betreft inkomsten en uitgaven. In mei houdt je misschien over als je vakantiegeld krijgt, terwijl je in december veel verlengingen moet betalen. Daar kun je op anticiperen door een jaarplanning te maken.

8. Eventueel hulp van een coach
Mocht je er zelf niet uitkomen, vraag dan om hulp.


Bron: https://www.nu.nl/geldzaken/5224760/overzicht-houden-financien-doe-zo.html