Bewindvoerder Heerhugowaard Bewindvoerder Heerhugowaard

De juiste zorgverzekering kiezen

11-10-2024

Elk jaar heb je de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Maar hoe werkt dat als je een bewindvoerder hebt? In dit artikel lees je wat je zelf kunt doen en wat de rol van je bewindvoerder is. Aangezien zorgverzekeringen behoorlijk in de kosten kunnen lopen, is het belangrijk om goed na te denken over je keuzes.

Kiezen van je basisverzekering

Iedereen is verplicht om een basisverzekering af te sluiten voor zorgkosten. De overheid bepaalt welke medische kosten onder deze verzekering vallen, wat voor alle verzekeraars hetzelfde is. Wel kunnen de zorgovereenkomsten met zorgverleners verschillen. Als een zorgverzekeraar geen contract heeft met de zorgverlener die je kiest, kan het zijn dat niet alle kosten worden vergoed en je dit zelf moet bijbetalen (dit gaat niet van je eigen risico af). Bij het kiezen van je basisverzekering is het dus belangrijk om niet alleen naar de premie te kijken, maar ook of de verzekeraar een contract heeft met jouw voorkeursziekenhuis. Dit kan een uitdaging zijn, omdat veel verzekeraars nog onderhandelen over overeenkomsten.

Eigen risico

Bij een basisverzekering geldt een standaard eigen risico, het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekering kosten dekt. Let op: zorg van de huisarts valt niet onder het eigen risico. Wanneer je je nieuwe zorgverzekering voor volgend jaar kiest, kun je ook kiezen voor een hoger eigen risico. Dit verlaagt je maandelijkse premie, maar brengt wel het risico met zich mee dat je bij medische zorg veel moet betalen voordat je verzekering vergoedt. Meestal is het voordeel van een hogere premie te klein in vergelijking met het risico op onverwachte kosten. Zeker als je financiƫle situatie krap is, kan een hoger eigen risico leiden tot extra schulden.

Aanvullende verzekering

Een aanvullende verzekering is niet verplicht en kent twee soorten: voor tandheelkunde en voor algemene medische zorg, zoals fysiotherapie en alternatieve behandelingen. Wat er vergoed wordt, verschilt per verzekeraar en is afhankelijk van de zorgovereenkomsten met de zorgverleners. Meestal krijg je maar een deel van de kosten vergoed. Denk goed na of je een aanvullende verzekering nodig hebt. Als je weinig medische zorg nodig hebt, kan het voordeliger zijn om geen aanvullende verzekering af te sluiten.

Wie maakt de keuze: Jij of de bewindvoerder?

Je bewindvoerder is op de hoogte van je financiƫle situatie, maar niet van je medische gegevens. Hij of zij kan je vertellen hoeveel ruimte je hebt voor je verzekering en of je een aanvullende verzekering kunt betalen. Je bewindvoerder kan echter geen advies geven over welke verzekering je moet kiezen. Die keuze moet je zelf maken. Je kunt wel advies vragen aan iemand die je vertrouwt en verstand van zaken heeft. Ook zijn er verschillende vergelijkingssites die je kunnen helpen. De website van de Consumentenbond biedt veel informatie, en Zorgwijzer maakt het mogelijk om jouw voorkeur voor een ziekenhuis aan te geven.

Belangrijke data

Je kunt je huidige verzekering opzeggen tot 31 december. Als je dit niet doet, krijg je automatisch dezelfde verzekering van dezelfde verzekeraar voor het volgende jaar. Als je voor 31 december een nieuwe verzekering afsluit, wordt je oude verzekering meestal automatisch stopgezet.

Tot 31 januari heb je de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Deze extra tijd kan handig zijn als je wilt weten of de verzekeraar een zorgovereenkomst afsluit met een ziekenhuis in jouw buurt. Zorg ervoor dat je voor 31 januari een zorgverzekering hebt afgesloten, om boetes te voorkomen.